Hieronder enkele belangrijke kunstactiviteiten die door de stichting georganiseerd werden:  
   
 

1993

1994

1997

 1998

 1999

2000

2001

2002

2003

2004

 
 


2004


200
6

 
 

 

 
Openingsfestival : 800 bezoekers namen deel aan de openingsavond in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg in januari 1994. De zaal werd gratis beschikbaar gesteld en de avond werd door de Rotterdamse Kunststichting financieel ondersteund. Een wethouder van de Gemeente Rotterdam opende de avond.

Poëzieavonden : In de Rotterdamse Schouwburg, het Bibliotheek Theater en het Prinses Theater. Aan deze tweetalige avonden en soms festivals alleen in het Nederlands, werd behalve door bekende professionele dichters uit Turkije en Nederlandse professionele dichters, ook door Turkse amateur-dichters uit Nederland deelgenomen. Elk van deze avonden trok een gevarieerd publiek van tussen de 80 à 200 personen.

Meifestival 1995 : Gevarieerde festivalactiviteiten gedurende de maand mei, in samenwerking met het Museum voor Land- en Volkenkunde (het huidige `Wereldmuseum`). Muziek, toneel, literatuur en film. Het eerste Turkse filmfestival in de geschiedenis van Nederland. Zeer populaire namen uit de filmwereld van Turkije waren te gast: Atif Yilmaz, Mahmut Tali Öngören, Yeşim Ustaoğlu… Verder de bekende schrijfster Adalet Ağlu en nog vele anderen uit Nederland. In totaal trok dit festival 4000 Turkse en Nederlandse bezoekers.

Volksdansfestival : Theater Zuidplein stelde haar grote zaal gratis ter beschikking. 9 volksdansgroepen concurreerden met elkaar voor de prijsuitreiking. Dit festival trok 400 bezoekers.

Toneelmarathons : Deze werden een aantal keren met de medewerking van 3 tot 5 amateur-groepen uit Nederland, in de zaal van het Bibliotheek Theater georganiseerd, waarbij ook kindervoorstellingen niet werden vergeten. Gemiddeld tussen 200 – 350 toeschouwers.

Letterenavonden : Bibliotheek Theater en Prinses Theater. Deze avonden worden gemiddeld 2-3 keer per jaar georganiseerd. Schrijvers uit Nederland en Turkije. Deze avonden worden meestal door Stichting Dunya, Stichting Weerwoord en soms door Poetry International ondersteund.

Periodieke poëzie : Aan dit initiatief van Stichting Weerwoord, een Nederlandse letterenstichting, werd ook door Sahne deelgenomen. De avonden werden door de Laurens Kerk ondersteund en vonden in deze kerk plaats. Een keer per maand, Nederlandstalig, door dichters van verschillende nationaliteiten in Rotterdam.

Muziekavonden : Deze werden enkele keren in het Bibliotheek Theater, het Prinses theater en in enkele andere grote steden georganiseerd. Onder andere werden bekende groepen uit Turkije uitgenodigd zoals Kardeş Türküler en Erkan Oğur. Gevarieerde muziek van volksmuziek tot pop en jazz.

Filmfestivals : Kunststichting Sahne is de eerste die het initiatief nam de Turkse cinema naar Nederland te brengen. De eerste keer was in 1995 in het kader van het bovenvermelde `Meifestival` in het Museum voor Land- en Volkenkunde, maar de belangrijkste doorbraak kwam in 1998 dankzij de samenwerking met bioscooptheater Lantaren/Venster en een aantal andere bioscopen in 9 steden. Nu is het festival `Cinema Turkije` (soms geprogrammeerd in het kader van het `Mediterranée Filmfestival’) een landelijke jaarlijkse traditie geworden. Het festival trekt landelijk tussen 8.000-10.000 gemengde bezoekers.

Theaterfestivals : Jaarlijkse weekeindfestivals in Theater Zuidplein (soms in de Rotterdamse Schouwburg). Ruim 30 toneelgroepen uit Nederland en Turkije namen deel. Bekende namen: Ayla Algan, Mehmet Ali Erbil, Ankara Deneme Tiyatrosu, Istanbul Sehir Tiyatrosu, Tayfun Talipoglu…. Daarnaast ook Nederlandse toneelgroepen . Gemiddeld tussen 350 – 550 bezoekers.
Mediterrane
Letterenfestivals : Elk jaar wordt een vijftal of zestal Mediterrane landen gekozen waarvan dichters en schrijvers worden uitgenodigd.
Het festival vindt landelijk in de grote steden plaats in samenwerking met een groot aantal Turkse, Marokkaanse en Nederlandse organisaties. De voertaal is Nederlands. Sahne is de initiatiefnemer van de Mediterrane letterenfestivals in Nederland.

Maandelijkse Programma`s : Periodieke toneel- en muziekavonden in de kleine zaal van Theater Zuidplein en Theater `t Kapelletje. Het doel is podiumruimte te creëren voor jong talent in de Turkse gemeenschap in Nederland.

Zaal Sahne : Deze avonden vinden vrijdag of zaterdag plaats in de eigen kleine zaal van Sahne, die een capaciteit heeft van 50 – 60 bezoekers. Muziek, poëzie, paneldiscussies, lezingen… Dit zijn kleinschalige nevenactiviteiten.
 
 
 
 
 

               
© 2003-2008 www.sahne.nl,Inc.
All Rights Reserved webmaster<<>>cemodogan@hotmail.com