03-03-2006  
 
This
 
   
  03-03-2006  
 
Kunststichting Sahne             

 
 

 

 

5de Mediterrane Letteren Festival

Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Breda en Leiden

Van 13 t/m 17 december 2006

 

De Warmte van de Bries, Zeewier en Olijven.

 

Met de dichters/dichteressen: Ali Akla Orsan (Syrië), Eva Navarro Martínez (Spanje / Nederland)

Sunay Akýn (Turkije), Antonello Morea (Italië), Jamila Amadou (Marokko / België),

Christina Linaris-Coridou (Griekenland / Nederland) en Job Degenaar (Nederland).

 

Tegen alle weersvoorspellingen van Erwin Krol in, zal ons land in de tweede week van december de gevolgen ondervinden van een warme mediterrane bries. Vanaf woensdag 13 tot en met zondag 17 december stappen zeven dichters - uit zeven landen - de caravan in van het 5de Mediterrane Letteren Festival en bezoeken met hun wervelende, kleurrijke, warme poëzie Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Breda en Leiden.

 

Niemand is eenzaam / in december schrijft de dichter Job Degenaar. Misschien een inspirerende regel voor Turkse Kunststichting Sahne, organisator van het Mediterrane Letteren Festival. Voor de 5de keer reizen ze in de Hollandse winter door het land, met een kleine caravan van dichters, bijna allemaal geboren aan de kust van de Middellandse zee. De Warmte van de Bries, Zeewier en Olijven is in deze editie het wapenschild dat verweer moet bieden aan de koude noordenwind op de polder. De poëzie van de Middellandse zee als "de filosofie van de zomer” waarin, naast het vreedzame geklets van de bries, olijven en zeewier, ook gezocht wordt naar de aandacht van auteurs voor de vrede en het geluk in de wereld.

 

Het Mediterrane Letteren Festival biedt een podium aan auteurs uit landen die rijkelijk vertegenwoordigd zijn in ons land door de vele hier woonachtige migranten. Dit podium is het resultaat van nieuwe samenwerkingsverbanden tussen allochtone kunstorganisaties en instellingen uit het culturele circuit. Inhoudelijk biedt dit project ruimte aan zeer verschillende belevenissen van poëzie, die in vele opzichten andere wegen volgen dan de dominante poëtische tradities in ons land. Voor een aantal van de deelnemende dichters is dit festival hun eerste kennismaking met Nederland.

Voor het 5de Mediterrane Letteren Festival zijn de volgende dichters uitgenodigd:

 

Ali Oklah Orsan (1940, Syrië) dichter, schrijver en toneelregisseur. Hij studeerde toneel in Cairo en Parijs, literatuur en menswetenschappen op de Academie van wetenschappen in Damascus. Werkte voor het ministerie van cultuur en volksopvoeding en werd directeur van het Nationale Toneel. Tot 2005 was hij voorzitter van het Verbond van Arabische Schrijvers en oprichter van een zestal tijdschriften gericht op Arabische en buitenlandse literatuur, Arabische erfgoed en politiek. Naast twee romans publiceerde hij drie gedichtenbundels: Shâti al-Ghurba (De Kust van Verbanning), Tarâtîl al-ghurba (Zangen uit de Ballingschap), Damascus 1993 en Ur Sâlim al-Quds  (Jeruzalem) 2000.

 

Eva Navarro Martínez (1973, Spanje) dichteres, literatuurcriticus en kunstenares. Ze promoveerde in de geesteswetenschappen, studeert aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werkt als onderzoeker en docente Spaanse Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. Als dichter debuteerde zij in Granada met een kleine poëziebundel getiteld Calendario de un deseo (Kalender van een verlangen) waarmee zij in 1996 de Huerta de San Vicente Prijs won.

 

Sunay Akýn (1962, Turkije) dichter, natuurkundige en publicist. Naast poëzie, schrijft hij onder andere columns, artikelen en essays voor verschillende landelijke Turkse kranten en bladen. Verder is hij oprichter geweest van enkele literaire bladen. Akýn maakt veelvuldig gebruik van symboliek in zijn poëzie. Hij kreeg in 1987 de Halik Kocagöz Poëzieprijs en in 1990 de Orhon Arýburnu Poëzieprijs.

 

Antonello Morea (Italië) dichter en vertaler, is geboren in Matera in Zuid Italië, werkte in Rome en Cairo voordat hij in Ierland professor werd. Hij is onder andere bekend geworden door zijn onderzoek naar de aanwezigheid en de positieve rol van de traditie in de hedendaagse Italiaanse poëzie. Hij onderwijst momenteel Italiaanse literatuur op verschillende universiteiten. Morea heeft een selectie van de gedichten van Michael Hartnett vertaald en zijn eerste gedichtenbundels uitgegeven: Manifesti Umani I-II. Hij keerde in juni 2006 naar Rome terug en nu is hij bezig met het tweede deel van Manifesti Umani.

 

Jamila Amadou (1981, Marokko) dichteres en schrijfster, werkt voor het provinciale integratiecentrum Oost-Vlaanderen. Haar eerste columns zijn vinnig en dragen titels die er niet om liegen: "Allochtone auteurs worden niet ernstig genomen" en "Wij spreken pas als jullie luisteren".

 

Christina Linaris-Coridou (1948, Griekenland) dichteres en beeldend kunstenares, studeerde vormgeving en kostuumontwerp in Athene en kunst op de Academie van Beeldende kunst in Rotterdam. Linaris-Coridou verweeft haar gedichten vaak met beeldende kunst.

 

Job Degenaar (1952, Nederland) is dichter, docent Nederlands, gitarist, zanger, vertaler freelancerjournalist en -recensent. Studeerde Nederlands en publiceerde zeven bundels. “Ik schrijf vanuit het duister naar de transparantie. Mijn uitgangspunt is daarbij zo te schrijven dat het lijkt alsof het gedicht in een paar minuten geschreven is, terwijl het toch een lang kunstzinnig proces is geweest”. Het hoofdthema van zijn werk, (het voorbijgaan van) de tijd, komt tot uiting in gedichten over liefde, erotiek, natuur, cultuur, het ouder worden en de dood. Als bestuurslid van P.E.N. Nederland is Degenaar, samen met Gerry van der Linden, verantwoordelijk voor het Writers in Prison Comité.

 

Programma van het 5de Mediterrane Letteren Festival:

 

Tussen de optredens van de dichters kunt u genieten van muziek en/of dans.

 

13 december 2006           Het Cultureel Instituut van Italië in Amsterdam, 19 00 - 22.00 uur

Keizersgracht 564, 1017 EM Amsterdam,

Tel. 020-6265314/6263987

HTIB: 020-345 34 46 Contact: Silvia Teribilli

 

14 december 2006         :     Instituto Cervantes in Utrecht, 19 00 - 22.00 uur

Domplein 3 – Utrecht, Tel. 030-233 42 61 www.cervantes.nl

Contact: Itziar Minoz

 

15 december 2006       Het Bibliotheektheater Rotterdam, 19 30-22.30 uur

Hoogstraat 110, Rotterdam, Tel. 010-281 62 62

 

16 december 2006       :  Centrale Bibliotheek, De Nieuwe Veste, Centrum voor de Kunsten gemeente Breda,

16.00-19.00 uur.

Molenstraat 6, 4811 GS Breda,

Tel. 076-5299500

Contact: Leo van Lishout

 

17 december 2006       :     HTIB Leiden om 14.00- 17.00 uur.

 Eksterpad 4, 2317 KN  Leiden,

Tel 071-521 43 55

Contact: Murat Kurt

 

Organisatie:

Turkse Kunststichting Sahne, HTIB Amsterdam, Het Buitenlandse Vrouwen Centrum en Centralebibliotheek in Breda, Stichting Turkse Ouders en Instituto Cervantes in Utrecht, het Bibliotheektheater Rotterdam, medewerkers van voormalige Stichting Dunya, HTIB Leiden, HTIB Amsterdam en Instituut Italiano di Cultura per i Paesi Bassi ( Het Cultureel Instituut van Italië) in Amsterdam.

 

Meer informatie Turkse Kunststichting Sahne,

tel. 010 4114290, www.sahne.nl

Kromme Elleboog 35, 3012 VM  Rotterdam, stichtingsahne@yahoo.com


               
© 2003-2008 www.sahne.nl,Inc.
All Rights Reserved webmaster<<>>cemodogan@hotmail.com